top of page

YEŞİL ÇATI

Yeşil Çatı Uygulaması Nedir ve Faydaları Nelerdir?


Yeşil çatı uygulaması, düz veya hafif eğimli bir çatının üstüne yerleştirilen bir su yalıtım sistemi üzerine ekilen bir bitki örtüsü tabakasıdır. Yeşil çatılar, ilave donanım olmaksızın binanın enerji performansını, hava kalitesini ve kent ekolojisini iyileştirir, yağmur suyunun yarattığı problemlere yenilikçi çözümler üretir .


Yeşil çatı uygulamasının pek çok ekonomik ve çevresel faydası vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:


- Yeşil çatılar, binaların kullanılabilir alanlarını arttırır. Atıl olarak duran çatılar ekonomiye kazandırılır. Beton ormanlarına dönüşen şehirlerde yeni yaşam alanları yaratır. Bitkilendirme işleminden sonra yemyeşil çatılar özellikle kuşlara ve diğer bir çok canlı türüne mesken olmaktadır. Doğal ortam için Yeşil Çatı Sistemi oluşturulmakta ve doğa ile uyumlu bir yapı kurgulanmaktadır.

- Yeşil çatılar, binaların çatısına konumlandırılmış olan su ve ısı yalıtım sistemlerini korur ve ekonomik ömürlerinin uzamasına katkı sağlar. Yağmur suyunu tutan yeşil çatılar suyun yeniden kullanılması açısından önemli bir yere sahiptir. Fazla su ise drenaj sistemleri ile yağmur suyu kanallarına iletilerek bahçenizin sağlıklı kalması sağlanır.

- Yeşil çatılar, yalıtıma sağladığı katkı ile binaları kışın daha sıcak ,yazın ise daha serin tutarak ısıtma ve soğutma giderlerinizi minimuma indirecektir. Sıcaklıklardaki aşırılıkların giderilmesine ve havayı nemlendirmeye yardımcı olur. Kentsel Isı Adası etkisine karşı durarak ani sağanak yağışlarda Su Baskını ve Taşkın etkilerini azaltır. Bunu dışında ses ve partikül kirliliğinin de azalmasına katkı sağlar. Hava ve ışık kirliliğine engel olur. Yeşil çatı, binaya ısı girişini %85, binadaki enerji kaybını (ısıtma-soğutma) %70 azalttığı tespit edilmiştir. 10 cm yükseklikteki yeşil çatı güneş radyasyonunun %99’unu soğurabilmektedir. 12 cm yüksekliğindeki bitki örtüsü 95 – 105 desibellik kamyon,tren seslerini gürültü eşiğinin altına düşürmüştür.

- Yeşil çatılar, doğaya olan duyarlılığın bir göstergesidir. Bu durumun en belirgin örneği avrupa ülkelerinde görülen yeşil çatı sistemlerinden olan **çatı seralarıdır**. Geri dönüştürülebilir malzemelerden üretildiği için ozon tabakasına salınan yani atmosfere salınan zararlı gazların ve karbondioksitin salınım miktarını azaltır. Yeşil Çatı, Sera gazlarını, karbon ayak izlerini büyük ölçüde düşürür. Estetik bir mimari sunarken, hayat kalitenizi de arttırır.

- Yeşil çatılar, havada asılı duran partikülleri bünyesinde toplar. 1 m2 çim yüzey hava kalitesini arttırdığı gibi, yılda 200 gr – 2kg arasında toz tutabilmektedir. 1 m2 çim yüzey, 1 saatte 4 kişinin oksijen ihtiyacını karşılayabilmektedir. Yeşil çatı, binaya nemini çok kolay atmasını sağlar.


Yeşil çatı uygulaması için farklı sistemler ve bitki türleri seçilebilir. Örneğin, hafif fakat görece daha pahalı bir sistem için drenaj için “Ponza ya da cüruf” ve bitki gelişimi için “mil” kullanılabilir. Bu malzemelerle m²’ye binecek kuru yük yaklaşık 30 kg, yağmur yağdığında oluşacak ıslak yük ise yaklaşık 50 kg’lara ulaşabilir. Ağır fakat görece daha ucuz bir sistem için drenaj için “Çakıl” bitki gelişimi için “torf katkılı bitki toprağı” kullanılabilir. Bu malzemelerle m²’ye binecek kuru yük yaklaşık 50 kg, yağmur yağdığında oluşacak ıslak yük ise yaklaşık 80 kg’lara ulaşabilir. Bakım istemeyen hafif bir sistem için ise çok az bakım ve sulama gerektiren, tüm hava şartlarına dayanıklı kaktüs ve bodur çalı gruplarıyla çatılara yeşil aranjmanlar da yapılabilmektedir.


Yeşil çatı uygulamasının başarılı olması için çatının taşıyabileceği yükün hesaplanması, su yalıtımının sağlanması, kök bariyeri, drenaj ve filtrasyon katmanlarının yerleştirilmesi, bitki taşıyıcı tabakanın (substrat) uygun kalınlıkta ve özellikte olması ve bitkilerin seçimi ve bakımı gibi aşamaların dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir .


Yeşil çatı uygulaması, hem binalara hem de şehirlere değer katan, hem ekonomik hem de ekolojik açıdan faydalı bir yöntemdir. Günümüzde kuraklık, iklim değişikliği, enerji tüketimi ve kirlilik gibi sorunlarla karşı karşıya olan insanlık için yeşil çatılar bir umut kaynağıdır. Yeşil çatı uygulamasını yaygınlaştırarak hem kendimize hem de gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabiliriz.




コメント


bottom of page