top of page

Zemin Kaplama Türleri

Zemin kaplama türleri nelerdir?


Zemin kaplama, mekanların zeminlerini korumak ve estetik bir görünüm sağlamak için kullanılan malzemelerdir. Zemin kaplama türleri, mekanın kullanım amacına, zeminin özelliklerine ve istenilen tasarıma göre değişiklik gösterir. Başlıca zemin kaplama türleri şunlardır :


- **Epoksi Zemin Kaplama**: Kimyasal bir reçine türü olan epoksi, sıvı olarak uygulanır ve kuruduktan sonra aşınmaya, neme, suya ve aside karşı dayanıklı bir zemin haline gelir. Canlı ve parlak görünümleri ile estetik bir sunum sağlarken ağır trafiğe dayanıklı, uzun ömürlü, kolay temizlenebilen, kimyasallara ve mekanik dirençlere dayanıklı, oldukça sağlam bir zemine sahip olmayı sağlar. Fabrika, yükleme alanları, uçak hangarları, otopark, hastane gibi farklı endüstrilerde kullanılabilmektedir.

- **PVC Zemin Kaplama**: Etilen ve klordan hazırlanan, sentetik bir plastik türü olan PVC’nin ömrü 15-20 senedir. Vinil olarak da bilinen PVC zemin kaplamaları homojen ve heterojen olmak üzere iki çeşitte, rulo ve karo olmak üzere iki biçimde üretilir. Esnek ve dayanıklı bir malzemedir. Zemin bozukluklarını yansıtma payı düşüktür. Sıvı geçirme oranı düşük olduğu için hijyeniktir. Hastanelerde, ofislerde, okullarda kullanımı yaygındır .

- **Poliüretan Zemin Kaplama**: Poliüretan esaslı zemin kaplamalar da epoksi gibi kimyasal reçinelerden oluşur ancak epoksiye göre daha esnek ve elastik bir yapıya sahiptir. Bu sayede darbe ve çatlaklara karşı daha dayanıklıdır. Ayrıca UV ışınlarına karşı daha dirençlidir ve renk solması yapmaz. Poliüretan zemin kaplamalar spor salonları, oyun alanları, yüzme havuzları gibi alanlarda tercih edilir.

- **Laminant Parke Zemin Kaplama**: Laminant parkeler dört katmanlı bir malzeme yapısına sahiptir. En alt katmanda denge kağıdı , ikinci katmanda MDF (orta yoğunluklu lif levha) veya HDF (yüksek yoğunluklu lif levha), üçüncü katmanda yüksek çözünürlüklü parke fotoğrafı ve son katmanda cila tabakası bulunur. Baskı çeşidi çok olduğu için istenilen deseni ve rengi bulmak kolaydır ancak suni bir görünüme sahiptir.

- **Seramik Zemin Kaplama**: Seramik zemin kaplamalar kil veya kilden elde edilen malzemelerden oluşur. Isıl işlemlerden geçerek sertleştirilirler. Su emme oranları düşük olduğu için nemli ortamlarda kullanılabilirler. Ayrıca ısıya, aşınmaya ve kimyasallara karşı dayanıklıdırlar. Seramik zemin kaplamalar banyo, mutfak gibi alanlarda sıkça tercih edilir.

- **Fayans Zemin Kaplama**: Fayanslar da seramik gibi kil veya kilden elde edilen malzemelerden oluşur ancak seramiğe göre daha kalın ve daha az pürüzlüdürler. Su emme oranları daha yüksektir ancak ısıya ve aşınmaya karşı dayanıklıdırlar. Fayanslar da banyo, mutfak gibi alanlarda sıkça tercih edilir.


Bu zemin kaplama türleri arasından seçim yaparken mekanın ihtiyaçlarına uygun olan malzemeyi belirlemek önemlidir. Ayrıca zemin kaplama işleminin profesyonel ekipler tarafından yapılması da kalite ve güvenlik açısından gereklidir.



Comments


bottom of page